• Hopp til hovedinnhold
  • Skip to site footer
Matbransjens Opplæringskontor

Matbransjens Opplæringskontor

Mange yrker – mange muligheter

MEDLEMSBEDRIFTER LEDIGE LÆREPLASSER LÆREFAGOM OSS BLI  MEDLEM

Våre lærefag

  • Automatiseringsfaget
  • Bakerfaget
  • Ernæringskokkfaget
  • Ferskvarehandlerfaget
  • Industriell matproduksjon
  • Industrimekanikerfaget
  • Kjemiprosessfaget
  • Kjøttskjærerfaget
  • Konditor
  • Laboratoriefaget
  • Logistikkfaget
  • Pølsemakerfaget
  • Produksjonsteknikkfaget
  • Slakterfaget
  • Yrkessjåførfaget

Voksenopplæring

  • Veien til fagbrev som voksen
  • Oppmelding til skriftlig eksamen
  • Oppmelding til fag-/svenneprøve
  • Prøvenemnder i Innlandet

Ledige læreplasser

Medlemsbedrifter

BLI MEDLEMSBEDRIFT

Historier

Videoer

NYTTIG INFORMASJON

  • Prøvenemder
  • Fagbrevutdelinger
  • Utskrift av fag-/svennebrevet

Om oss

  • Vedtekter
  • Styret
  • Ansatte
  • Bli medlem
  • Demonstrasjonsbedrift
  • Kontakt oss

Automatiseringsfaget

Læreplanen i faget

Utdanningsveien


Aktuelle arbeidssteder

Som automatiker kan du få jobb i matindustri, prosessindustri, mekanisk industri og i bedrifter som bygger, reparerer og vedlikeholder automatiske prosessystemer og maskiner.

Sentrale arbeidsoppgaver

En automatiker jobber med montasje, drift og vedlikehold av automatiserte systemer. Det kan for eksempel være dører som åpnes og lukkes automatisk, alarmsystemer eller termostatsstyrte varmeovner. Automatikeren skal kunne

  • utføre installering, reparasjon, vedlikehold og feilsøking i industrielle og andre automatiserte lavspenningsanlegg.
  • kalibrere måleutstyr og signalomformere, og sette opp nødvendig kalibreringsbevis.
  • reparere, skifte ut, justere og kontrollere alt materiell som inngår i automatiserte anlegg, deriblant maskinell bearbeiding og sammenføyning.
  • montere og bygge om i automatiserte prosesser eller elektromekaniske systemer.
  • gjøre nødvendige forandringer på styre- og forriglingssystemer og dokumentere dette.
  • sette i drift og funksjonsteste for eksempel automatiserte prosesser, roboter, maskiner og anlegg.
  • optimalisere arbeidsprosessen og se muligheter for forbedringer i prosesstyringen.
  • følge sikkerhetsforskriftene og følge dokumentasjonsrutinene i bedriften.

Personlige egenskaper

Faget er tverrfaglig, og det er derfor viktig at du har god helhetsforståelse for prosesser og automatiseringssystemer. Bedriftene vil ha behov for medarbeidere som forstår sammenhengen fra idé til ferdig produkt. Det er også viktig at du kan forstå og ta hensyn til brukernes behov.

Opplæringskontoret

Matbransjens Opplæringskontor ble etablert i 2000 og dekker Innlandet Fylke.

Opplæringskontoret er et tverrfaglig opplæringskontor som dekker alle fagområdene til våre medlemsbedrifter.

Bedrifter som jobber med mat kan søke om medlemsskap.

Les om informasjonskapsler (cookies) og vår personvernerklæring her.

Kontaktinformasjon

957 39 110

post@matbransjen.no

Hamar Katedralskole, Ringgata 235, 2315 Hamar

Bank: 1822 06 26578

Org.nr: 981 688 457

Følg oss

Matbransjens Opplæringskonto på Facebook
Matbransjens Opplæringskonto på Instagram
Matbransjens Opplæringskonto på LinkedIn

Matbransjens Opplæringskontor © 2025 · Levert av Fortell