Veien til fagbrev som voksen
Som voksen kan du ta fag- og svennebrev som praksiskandidat eller gjennom ordningen fagbrev på jobb. Er du ansatt i en av våre medlemsbedrifter og ønsker fag- eller svennebrev som voksen ta kontakt på post@martbransjen.no
Praksiskandidat
Praksiskandidatordningen er ikke en opplæringsordning men en dokumentasjonsordning for voksne med lang og allsidig praksis. Ordningen gjelder for voksne som ikke trenger noen form for opplæring før de skal avlegge den teoretiske eller praktiske fag- og svenneprøven. Kandidatene må selv melde seg opp til fag-/svenneprøve dersom de kan dokumentere fem års praksis i faget og har kompetanse som dekker alle kompetansemålene i læreplanen. Før du melder deg opp til fagprøve, må du ha bestått Vg3-eksamen i lærefaget.
Fagbrev på jobb
Fagbrev på jobb er et opplæringsløp for voksne som ønsker å ta fagbrev i bedriften de jobber i. Kravet er ett års praksis i faget før fagopplæringskontrakt kan opprettes. Matbransjens Opplæringskontor bistår våre medlemsbedrifter i dette arbeidet og tilbyr eksamensforberedende kurs innen alle matfagene. I andre fag finner vi andre kurstilbydere for våre kandidater. Du er i jobb med vanlig lønn når du tar fagbrev gjennom ordningen fagbrev på jobb.
Hvem passer ordningen for?
- Fagbrev på jobb passer for deg som har noe praksis i lærefaget, men trenger mer faglig veiledning og opplæring før du kan avlegge teorieksamen og fag-/ svenneprøve.
- Målgruppen for fagbrev på jobb er voksne over 25 år som har fullført grunnskolen eller tilsvarende opplæring. I særskilte tilfeller kan fylkeskommunen godkjenne kontrakt også for søkere som er under 25 år.
- Du må være i et arbeidsforhold med den aktuelle lærebedriften, og lærebedriften må tilby minst 80 % stilling med ordinær lønn i hele læretiden.
- Du må ha minst ett års praksis i lærefaget før læretiden starter. Praksis fra tidligere arbeidsforhold kan telle med i denne vurderingen.
Hvor lang læretid får du?
Det er din faglige kompetanse (realkompetanse) i det aktuelle lærefaget som avgjør hvor lang læretid du får. Hvor lang relevant praksis du har, vil også telle med når læretiden skal beregnes.
En kontrakt for fagbrev på jobb varer i minimum 12 måneder og i maksimum 36 måneder. I gjennomsnitt varer en kontrakt i 18 måneder.
Du skal inngå en kontrakt om fagbrev på jobb. Kontrakten inngås mellom deg, opplæringskontoret (på vegne av medlemsbedriftene) og fagopplæringsenheten i fylkeskommunen.
Opplæringsløpet
Fagbrev på jobb stiller de samme kravene til kompetanse i lærefaget, til gjennomføring av obligatoriske eksamener og til gjennomføring av fag/-svenneprøver, som stilles til de som har vært lærlinger eller praksiskandidater.
Du må
- Ta kontakt med Matbransjens Opplæringskontor dersom du jobber i en av våre medlemsbedrifter på post@matbransjen.no
- få kartlagt hvilken kompetanse du allerede har i lærefaget
- inngå lærekontrakt og arbeidsavtale med lærebedriften
- gjennomføre opplæringen etter din personlige opplæringsplan som opplæringskontoret og bedriften din utarbeider for deg
- melde deg opp til obligatorisk teorieksamen(er)
- gjennomføre fag/-svenneprøven
- Du får fritak for fellesfagene i videregående opplæring.
Slik går du fram for å søke
Orienter arbeidsgiver om at du ønsker å ta fag- eller svennebrev gjennom ordningen fagbrev på jobb. Hvis arbeidsgiver synes at dette er greit og du jobber i en av våre medlemsbedrifter tar du kontakt med Matbransjens Opplæringskontor på post@matbransjen.no
Får du mulighet til å delta på ordningen må du gjennomføre en realkompetansekartlegging og opplæringskontoret vil utarbeide en opplæringsplan for deg sammen med bedriften. Det blir også lagt en plan for hvordan du skal tilegne deg kompetansen du trenger som forberedelse til VG3 eksamen.
Hva kreves av bedriften?
- Bedriften skal være godkjent lærebedrift på lik linje med bedrifter som tar inn lærlinger. Det er fylkeskommunen som godkjenner bedriften. Er ikke bedriften godkjent i dette faget fra før søker opplæringskontoret om ny godkjenning.
- Bedriften må tilby arbeidskontrakt med en stillingsstørrelse minimum 80 % i læretiden.
- Bedriften og opplæringskontoret må lage en personlig opplæringsplan basert på din realkompetanse, og gi opplæring i henhold til denne. Dette inkluderer eventuell eksamensforberedende opplæring.
Opplæringstilskudd til opplæringskontoret og medlemsbedriften
- Opplæringskontoret og medlemsbedriften mottar tilskudd fra fylkeskommunen for opplæringen de gir.
- Fordeling mellom opplæringskontor og medlemsbedrift bestemmes av årsmøtet.
Oppmelding skriftlig eksamen
Nettside hvor du melder deg opp til privatisteksamen via web, InSchool Privatist. Eksamen på vårsemesteret gjennomføres i mai og eksamen i høstsemesteret gjennomføres i november.
Kandidatene må selv melde seg opp til skriftlig eksamen ved hjelp av Bank Id.
Oppmeldingsperiode
- Høst
Fra 1. september til 15. september. - Vår
Fra 15. januar til 1. februar.
Oppmelding til fag-/svenneprøve
Når du har bestått Vg3 eksamen i programfaget du skal avlegge fag-/svenneprøve i og behersker alle kompetansemålene i læreplanen kan du meldes opp til fag-/svenneprøve.
Praksiskandidater må melde seg opp til praktisk fag- og svenneprøve selv, mens vi melder opp kandidater som deltar på ordningen fagbrev på jobb og lærlingene i våre medlemsbedrifter.
Du melder deg opp på denne siden Praksiskandidat – Innlandet fylkeskommune
Prøvenemder i Innlandet
Prøvenemndene oppnevnes for en periode på fire år. Det utnevnes en koordinator i hver nemnd, som har ansvar for å ta imot oppmeldinger og returnere prøveprotokoller. Dato for fagprøver avtales mellom prøvenemnda og faglig leder/bedriftens kontaktperson.
Mer informasjon om prøvenemndas ansvar og oppgaver finner du her; Prøvenemnd – Innlandet fylkeskommune